Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

«ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΦΥΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΩΡΑ»

Στις 6 Αυγούστου του 2009 ο Λεονάρντο περνούσε την πόρτα των γραφείων της ΠΑΕ για να υπογράψει το πενταετές συμβόλαιο που του προσέφερε η ΑΕΚ. Έναν χρόνο αργότερα, ο Βραζιλιάνος άσος άνοιγε την πόρτα του σπιτιού του,και μας τονίζει  «ελπίζω σήμερα να είναι μία νέα αρχή για τον Λεονάρντο με την φανέλα της ΑΕΚ». Κοντά του πάντα η σύζυγος του, Καμίλα και η 11 μηνών κόρη του, Νικολέτι (πάντα με την κιτρινόμαυρη φανέλα του μπαμπά), που βαφτίστηκε στην πατρίδα του, κατά την περίοδο των διακοπών που ο Λεονάρντο ταξίδεψε στην Βραζιλία. Μία νέα οικογένεια, όπως είναι και για τον ίδιο η φετινή ΑΕΚ. Κάτι που δεν δίσταζε να το αναφέρει συνέχεια στα λεγόμενά του και που συνεχώς τονίζουν όλοι από την αρχή της σεζόν.




Έναν χρόνο λοιπόν μετά την μεταγραφή στην αγαπημένη του ομάδα, θέλει να κρατήσει κάποιες -λίγες- καλές στιγμές, όπως αυτές που του χάρισαν οι Ενωσίτες οπαδοί και να αποβάλλει μία σεζόν που ήταν καταστροφική για την ΑΕΚ. Όσο για το... φέτος, είναι πολύ αισιόδοξος. «Αν είμαστε μια οικογένεια, δεμένοι και μέσα στο γήπεδο βοηθάει ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχει ομάδα που θα μπορεί να μας κερδίσει». Βασιζόμενος στην δουλειά και στις συνθήκες που επικρατούν φέτος στο στρατόπεδο του δικεφάλου. Συνθήκες που φρόντισαν να αλλάξουν, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, λόγω της παρουσίας των Λυμπερόπουλου, Δέλλα στα αποδυτήρια, αλλά και στην συνεχή παρουσία της διοίκησης, δίπλα στην ομάδα.



Ο Λεονάρντο όμως δεν είχε πρόβλημα να πάρει θέση και σε θέματα που ίσως θα μπορούσε να... παραβλέψει. Όπως αυτό του Νάτσο Σκόκο. Ο Λεό μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον συμπαίκτη του και ξεκαθάρισε πως η ΑΕΚ θα πρέπει να επενδύσει πάνω του. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψή του, πως αν τώρα υπάρξει αποχώρηση πρωτοκλασάτου παίκτη, υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί όλο το... οικοδόμημα που δημιουργήθηκε στην προετοιμασία, ενώ δεν δίστασε να ανεβάσει και άλλο τον πήχη των προσδοκιών για την φετινή σεζόν, λέγοντας: «Σίγουρα είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι ήρθε η ώρα της ΑΕΚ για μία καλή πορεία στην Ευρώπη». Όσο για τον ίδιο και την σαφή βελτίωση που έχει δείξει στα μέχρι τώρα φιλικά, φρόντισε να πει: «Δεν θέλω να λέω λόγια, αλλά να δουλεύω και να δίνω χαρά στον κόσμο και μακάρι μαζί με όλους να δώσω έναν τίτλο στην ομάδα, που ο κόσμος περιμένει 16 χρόνια», κάνοντας όμως ειδική αναφορά στην βοήθεια που του έχει δώσει μέχρι στιγμής ο Νίκος Λυμπερόπουλος.



-Η προετοιμασία έχει πάει καλά μέχρι στιγμής. Η ομάδα έχει δουλέψει σκληρά, παρουσιάζεται συνέχεια βελτιωμένη στα φιλικά.



«Πιστεύω ότι έχουμε δουλέψει πολύ καλά στην Αυστρία, που ήταν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Προσωπικά ήταν η πρώτη μου προετοιμασία με την ΑΕΚ, προσπάθησα να δουλέψω σκληρά, αλλά γενικά πιστεύω ότι έχει αλλάξει πολύ φέτος η ΑΕΚ. Το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό, όπως όλοι λένε και όπως δείχνουμε και μέσα στο γήπεδο».



-Θεωρείς λοιπόν ότι το σημαντικότερο στοιχείο που έπρεπε να αλλάξει η ΑΕΚ φέτος, ήταν το κλίμα και όχι το κομμάτι... τακτική που δεν είχε πέρσι;



«Για μένα, το οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια βοηθάει πάρα πολύ και μέσα στο γήπεδο. Μιλάμε πλέον πιο ελεύθερα μεταξύ μας. Για παράδειγμα ο Λυμπερόπουλος μας μιλάει συνέχεια μέσα στο γήπεδο. Δεν είναι υπερόπτης να μην δέχεται κουβέντα από εμάς τους μικρότερους. Και αυτό βοηθάει πάρα πολύ. Δίνει συνέχεια συμβουλές. Πέρσι μιλάγαμε μέσα στο γήπεδο, αλλά δεν καταλαβαινόμασταν μάλλον. Φέτος όμως είμαστε πιο δεμένοι όλοι μεταξύ μας, δουλεύουμε πιο σκληρά. Το καλλιεργήσαμε στην Αυστρία που ήμασταν 15 μέρες και αυτό μας βγήκε και στην Αυστραλία που είμαστε και στα τρία παιχνίδια πολύ καλοί».



-Στα παιχνίδια της Αυστραλίας, η ΑΕΚ έδειξε τρομερή βελτίωση στο κομμάτι της τακτικής και στην πειθαρχία μέσα στο γήπεδο



«Είναι αυτό που είπα και πριν, πλέον... μιλάμε μέσα στο γήπεδο. Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Δίνουμε ο καθένας οδηγίες μέσα στο γήπεδο, για το που θα πρέπει να κλίνει ο κάθε παίκτης, πότε να γυρίσουμε, να δώσουμε βοήθειες στους μέσους, που πέρσι δεν τις είχαν. Αυτό δηλαδή που δουλεύουμε καθημερινά με τον προπονητή, μας βγαίνει και μέσα στο γήπεδο».



-Που πιστεύεις ότι χρειάζεται ακόμα βελτίωση η ομάδα; Τι σας έχει πει ο προπονητής σας;



«Ο προπονητής μας έχει πει ότι η προετοιμασία δεν έχει ακόμα τελειώσει και θα πρέπει να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά. Όχι επειδή παίξαμε καλά στα φιλικά της Αυστραλίας, φτάσαμε και εκεί που θέλουμε. Συνέχεια μας λέει ότι πρέπει να βελτιωθούμε και άλλο. Για μας το κριτήριο θα είναι τα πρώτα επίσημα παιχνίδια, απέναντι στην Νταντί, εκεί όπου θα δείξουμε τις πραγματικές δυνατότητές μας. Έχουμε όμως 12-13 μέρες ακόμα να δουλέψουμε και είμαι σίγουρος ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη τότε».



-Πέρσι η ΑΕΚ είχε ένα δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή του πρωταθλήματος. Κάποια ανάποδα αποτελέσματα την έβγαλαν νωρίς εκτός πρωταθλήματος. Φέτος έχει θεωρητικά ένα πιο βατό πρόγραμμα.



«Δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Οι τρεις από τις πέντε ομάδες που παίζουμε στην αρχή, είναι οι ομάδες που ανέβηκαν, έχουν ενισχυθεί και θα θέλουν από την αρχή να πάρουν περισσότερους βαθμούς για να σωθούν. Έχω παίξει στον Λεβαδειακό και γνωρίζω πως είναι τα πράγματα. Εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα παιχνίδια. Και για τις μικρές, αλλά και για τις μεγάλες ομάδες».



-Πιστεύεις ότι μία καλή αρχή θα είναι δώσει άλλη ώθηση για την συνέχεια;



«Η αρχή θα πρέπει να γίνει από τα παιχνίδια της Ευρώπης. Πιστεύω ότι μία είσοδος στους ομίλους θα μας βοηθήσει πολύ και θα μπούμε και διαφορετικά στο πρωτάθλημα».



«Δεν φοβόμαστε κανέναν»



Κατηγορηματικός στο ότι η ΑΕΚ δεν έχει να φοβηθεί κανέναν, εφόσον διατηρηθεί το καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, ήταν ο Λεονάρντο, ο οποίος τονίζει πως ότι μεταγραφές και αν έκαναν οι αντίπαλοι, η Ένωση έχει την ποιότητα να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Για μία ακόμα φορά έγινε αναφορά στο οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια και ξεκαθάρισε ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται αποκλειστικά στην παρουσία του Νίκου Λυμπερόπουλου και του Τραϊανού Δέλλα, οι οποίο όμως είναι ηγέτες και μέσα στο γήπεδο.



-Τι πιστεύεις ότι έφταιξε πέρσι και η ομάδα έμεινε τόσο νωρίς εκτός στόχων;



«Εμείς μπαίναμε στο γήπεδο για να κερδίσουμε. Τα αποτελέσματα δεν ήρθαν και κάπως μας επηρέασε. Υπήρχαν και κάποια διαιτητικά λάθη που δεν είναι δικαιολογία, αλλά έγιναν... Δεν θεωρώ ότι υπήρξε αδιαφορία από κάποιους παίκτες. Πιστεύω όμως ότι όχι μόνο εμείς οι ποδοσφαιριστές, αλλά όλοι στην ΑΕΚ θα πρέπει να ξεχάσουμε την περσινή χρονιά. Από πέρσι καλό είναι να κρατήσουμε μόνο την πρόκρισή μας στους ομίλους και κάποια καλά παιχνίδια στα play off, αν και για μία ομάδα σαν την ΑΕΚ και τον κόσμο της, αυτά δεν είναι επιτυχία».



-Φέτος υπάρχει αλλαγή κλίματος στα αποδυτήρια, κάτι που το παραδέχονται πλέον ανοιχτά όλοι. Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή;



«Οι δύο μεταγραφές του Δέλλα και του Λυμπερόπουλου ήταν πολύ σημαντικές για να αλλάξει το κλίμα και τώρα με την παρουσία των Γεωργέα, Καφέ, αλλά και των έμπειρων Μαϊστόροβιτς, Σάχα, σίγουρα έχει αλλάξει. Είμαστε πιο δεμένοι. Βλέπεις τους ξένους να κάνουν πλάκα με τους Έλληνες, που δεν γινόταν πέρσι και είναι πολύ ωραία».



-Η λέξη πρωτάθλημα ακούγεται όλο και πιο έντονα. Από τον πρόεδρο και τον προπονητή, μέχρι και τους παίκτες. Η ΑΕΚ μπαίνει πιο δυνατή από πέρσι;



«Για την ΑΕΚ δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από το πρωτάθλημα και τους τίτλους. Είναι μία μεγάλη ομάδα και μόνο αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό της. Είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη ιστορία στην Ελλάδα και δυστυχώς τόσα χρόνια είναι χωρίς πρωτάθλημα».



-Έχει το υλικό για να πάρει το πρωτάθλημα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας και τους άλλους αντιπάλους και τις μεταγραφές που έκαναν;



«Οι μεταγραφές των άλλων δεν μας φοβίζουν πουθενά. Αρκεί εμείς να συνεχίσουμε έτσι όπως ξεκινήσαμε. Αν είμαστε μια οικογένεια, δεμένοι και μέσα στο γήπεδο βοηθάει ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχει ομάδα που θα μπορεί να μας κερδίσει».



-Η ΑΕΚ φέτος έφερε τον Ντιόπ. Μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην Ελλάδα. Από όσο τον έχεις ζήσει, πιστεύεις ότι μπορεί να ανεβάσει επίπεδο όλη την ομάδα και μάλιστα σε μία θέση που πέρσι «πονούσε»;



«Ο Ντιόπ δεν ήταν από την πρώτη μέρα στην ομάδα και ακόμα δεν έχει μπει απολύτως στο κλίμα. Όμως, είναι ένας έμπειρος παίκτης και είναι σίγουρο ότι θα μας βοηθήσει. Σίγουρα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον Ντιόπ. Η εμπειρία του από την συμμετοχή του σε ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, η παρουσία του σε Μουντιάλ, είναι βέβαιο ότι θα μας δώσει το κάτι παραπάνω. Ήδη έχει δείξει μέσα από τις προπονήσεις ότι είναι ένας μεγάλος παίκτης, παίζει πολύ γρήγορα με την μπάλα και δείχνει ότι είναι πολύ καλός».



-Ο Λυμπερόπουλος και ο Δέλλας δεν είναι όμως μόνο για τα... αποδυτήρια. Ήδη έχουν δείξει ότι η παρουσία τους αλλάζει την εικόνα της ομάδας



«Είναι πολύτιμη η βοήθειά τους. Έχουν καταφέρει να αλλάξουν το κλίμα, όχι μόνο στα αποδυτήρια, αλλά και μέσα στο γήπεδο. Είναι δύο έμπειροι ποδοσφαιριστές που ξέρουν τι σημαίνει ΑΕΚ και βοηθάνε παντού».



-Πόσο έχει βοηθήσει εσένα προσωπικά ο Λυμπερόπουλος;



Όταν είχα έρθει για πρώτη φορά στην ΑΕΚ, ο Λυμπερόπουλος ήταν εδώ και αμέσως με θυμήθηκε και με πλησίασε. Είναι ένας πολύ καλός παίκτης, μου αρέσει πολύ το παιχνίδι του, ξέρει να κρατήσει την μπάλα, πότε να την δώσει, ξέρει να παίξει με μία. Τα έχει όλα. Είναι ένας παίκτης που θα τον δεις να γυρνάει πίσω και να βοηθάει αμυντικά, όπως έκανε στην Αυστραλία και εμένα προσωπικά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ για να ανέβω φέτος. Μου λέει τι πρέπει να κάνω μέσα στο γήπεδο και με βοηθάει συνέχεια, όπως κάνουν και ο Δέλλας με τον Καφέ. Για μένα αυτό είναι πολύ καλό γιατί είμαι μικρός και αρχίζω να αποκτάω ψυχολογία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έχω παίξει μία χρονιά στην ΑΕΚ και πλέον καταλαβαίνω περισσότερα πράγματα. Δυστυχώς για μένα δεν ήταν η πρώτη χρονιά που ήθελα, αλλά σιγά σιγά με την προετοιμασία που έκανα, με την σκληρή δουλειά, με την βοήθεια του προπονητή και με τους συμπαίκτες μου, βελτιώνομαι και θα συνεχίσω να βελτιώνομαι.



«Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή του Μπάγεβιτς»



Το οικογενειακό κλίμα που όλοι επικαλούνται από την αρχή της χρονιάς, ξεκινάει από την διοίκηση και έχει αντίκτυπο και στους ποδοσφαιριστές. Ο Σταύρος Αδαμίδης είναι δίπλα στους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο, κάτι που «δένει» ακόμα περισσότερο την ομάδα, ενώ αλλάζει και την ψυχολογία του Μπάγεβιτς. Μάλιστα, αυτή την... αλλαγή του προπονητή, φαίνεται να την αντιλαμβάνονται οι «κιτρινόμαυροι», με τον Λεονάρντο να κάνει λόγο για «άλλον Μπάγεβιτς»



-Η διοίκηση δείχνει να είναι πιο κοντά φέτος. Πόσο σας βοηθάει αυτό;



«Είναι πολύ καλό να είναι κοντά μας. Αυτό δείχνει ακόμα περισσότερο το πόσο δεμένοι είμαστε. Ήταν δίπλα μας στην Αυστρία, στην Αυστραλία. Ο πρόεδρος είναι κοντά μας συνέχεια και σίγουρα είναι μία επιπλέον βοήθεια για μας ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας, γιατί έτσι δείχνουμε μία πραγματική οικογένεια».



-Ο ρόλος του Βασίλη Δημητριάδη στα αποδυτήρια, πόσο σας έχει βοηθήσει;



«Ο Δημητριάδης έχει συνεργαστεί με τον προπονητή και ξέρει τι είναι αυτό που θέλει ο κ. Μπάγεβιτς. Έχει ζήσει πολλά με την ΑΕΚ σαν παίκτης, ξέρει πολλά πράγματα και όταν είναι να μας βοηθήσει στα αποδυτήρια, το κάνει. Είναι ένας άνθρωπος που μας έχει προσφέρει πολλά μέχρι στιγμής».



-Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δείχνει πολύ αλλαγμένος σε σχέση με πέρσι. Την αντιλαμβάνεστε εσείς αυτή την αλλαγή;



«Για μένα είναι η δεύτερη χρονιά που θα δουλέψω με τον κ. Μπάγεβιτς και πραγματικά φαίνεται αυτή η αλλαγή μέχρι στιγμής. Είναι πιο κοντά στους παίκτες. Κάνουμε πλάκα και δείχνει αλλαγμένος. Είναι σοβαρός όταν πρέπει να δουλέψουμε και γελάμε όταν κρίνει εκείνος ότι είναι ώρα να χαλαρώσουμε. Τον αισθανόμαστε πιο κοντά φέτος. Σίγουρα για μένα είναι ο προπονητής που με έχει βοηθήσει πιο πολύ, εκείνος εισηγήθηκε την μεταγραφή μου στην ΑΕΚ. Το μόνο που μπορώ να κάνω εγώ, είναι να συνεχίσω την προσπάθεια, να δείξω το πρόσωπο που είχα στην Αυστραλία και ακόμα καλύτερο και να τον δικαιώσω».



«Στόχος τα πρωταθλήματα»



Εκτός όμως από τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τις πολύτιμες συμβουλές που έχει πάρει από τον αρχηγό της ΑΕΚ, ο Λεονάρντο ξεκαθάρισε ότι η σκληρή δουλειά που έκανε στην προετοιμασία, τον κάνει να είναι πιο σίγουρο με τον εαυτό του, τονίζοντας ότι μπορεί πλέον να επωμιστεί το... βάρος του βασικού. Παράλληλα, προσπαθεί να βελτιώσει τις «αδυναμίες» του, τις οποίες και αποκάλυψε, μίλησε για τον προσωπικό του στόχο με την ΑΕΚ, που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και το όνειρό του, να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος.



-Πέρσι, στις 6 Αυγούστου, υπέγραφες στην ΑΕΚ. Έναν χρόνο μετά τι κρατάς και τι θες να αφήσεις πίσω;



«Οι λίγες καλές στιγμές που είχαμε σαν ομάδα, κάποια καλά παιχνίδια που έκανα και βέβαια ο κόσμος, που δημιουργεί μία καταπληκτική ατμόσφαιρα και ευτυχώς θα μπορώ να την ζω και φέτος. Όπως είπες και εσύ, σήμερα κλείνω έναν χρόνο στην ομάδα, είμαι πολύ χαρούμενος που αγωνίζομαι για την ΑΕΚ και ελπίζω σήμερα να είναι μία νέα αρχή για τον Λεονάρντο με την φανέλα της ΑΕΚ. Αυτή που πραγματικά πρέπει να είναι. Αφήνω πίσω τα άσχημα αποτελέσματα που στεναχώρησαν τον κόσμο, που όπου παίζαμε ήταν δίπλα μας, το κακό πρωτάθλημα που κάναμε και μείναμε εκτός πολύ νωρίς, κάτι που δεν είναι καλό για μία ομάδα όπως η ΑΕΚ. Πιστεύω όμως ότι αν συνεχίσουμε έτσι φέτος, θα δώσουμε χαρά στον κόσμο και θα ξεχάσουμε τα περσινά».



-Φέτος δείχνεις πιο έτοιμος, πιο δυνατός, χωρίς άγχος. Πόσο σημαντικό ήταν τελικά για σένα το κομμάτι της προετοιμασίας, που πέρσι δεν κατάφερες να κάνεις;



«Η προετοιμασία είναι το Α-Ω σε έναν παίκτη. Τον αφήνει να παίξει 90 λεπτά χωρίς πρόβλημα και όχι σαν εμένα που πέρσι στο 65' κοιτούσα τον πάγκο και ζήταγα αλλαγή επειδή είχα κράμπα. Για αυτό και στο παιχνίδι με την Ρέιντζερς ήμουν πολύ χαρούμενος, γιατί όταν μου ζητήθηκε να βγω αλλαγή και είδα το χρονόμετρο που έδειχνε 89' εγώ καταλάβαινα ότι είχα πολύ ακόμα να δώσω. Αυτό δείχνει ότι φέτος είμαι πιο έτοιμος για να βοηθήσω την ομάδα».



-Ο Μπάγεβιτς μέχρι στιγμής δείχνει να σε υπολογίζει στους βασικούς. Εσύ νιώθεις έτοιμος για αυτό;



«Εγώ από την πλευρά μου έχω δουλέψει πολύ σκληρά από την πρώτη μέρα. Και στην Αυστρία και μετά στην Αυστραλία έδειξα σε όλα τα φιλικά ότι είμαι καλά. Είναι καλό να τελειώνει ένα παιχνίδι και οι συμπαίκτες σου να σου λένε ένα μπράβο για την εμφάνιση που έκανες, όπως έγινε στο παιχνίδι με την Ρέιντζερς. Το ίδιο έκανε και ο κ. Δημητριάδης. Εγώ προσπαθώ συνεχώς να ανεβαίνω και να δείχνω στον προπονητή ότι είμαι έτοιμος».



-Που πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βελτίωση; Τι είναι αυτό που πρέπει να δουλέψεις περισσότερο;



«Πρέπει να δουλέψω στο μαρκάρισμα. Είναι κάτι που προσπαθώ να βελτιώσω και στην Αυστραλία το είχα συνέχεια στο μυαλό μου. Να γυρνάω πίσω, να κλίνω προς το κέντρο, όπως μου ζητάει ο προπονητής, να βοηθάω τους μέσους».



-Ποια είναι η υπόσχεση σου προς τον κόσμο;



«Ξέρω ότι οι δυνατότητες μου, μου επιτρέπουν να προσφέρω πολλά πράγματα. Έχω πλέον την εμπιστοσύνη του προπονητή. Ο Θεός μου δίνει δύναμη και με βοηθάει συνέχεια. Έχω την οικογένεια μου δίπλα μου, που όταν γυρνάς από ένα παιχνίδι ή μία προπόνηση, είναι κοντά μου και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Σίγουρα έχω πολλά πράγματα που με βοηθάνε, αλλά θα πρέπει να συνεχίσω την δουλειά. Δεν θέλω να λέω λόγια, αλλά να δουλεύω και να δίνω χαρά στον κόσμο και μακάρι μαζί με όλους να δώσω έναν τίτλο στην ομάδα, που ο κόσμος περιμένει 16 χρόνια».



-Αυτός είναι και ο προσωπικός σου στόχος με την ΑΕΚ;



«Ναι, σίγουρα. Είμαι πέντε χρόνια στην Ελλάδα και έχω δει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να παίρνει πρωτάθλημα. Και λέω γιατί να μην πάρω και εγώ με την ΑΕΚ».



-Στο παρελθόν είχες πει κάποια στιγμή ότι θέλεις να αγωνιστείς στην Εθνική Ελλάδος. Θέλεις ακόμα;



«Όχι μόνο το θέλω, θα το παλέψω κιόλας. Σίγουρα θα ήθελα να παίξω για την Ελλάδα. Είναι μία χώρα που έμαθα να αγαπάω όπως και την Βραζιλία. Γιατί όχι να μην παίξω και στην Εθνική; Και προχθές για να καταλάβεις έκανα πλάκα με τους συμπαίκτες μου ότι με κάλεσε ο Σάντος (γέλια). Θέλω πάρα πολύ. Όμως αυτό δεν εξαρτάται από μένα. Εγώ θα πρέπει να συνεχίσω την δουλειά και με αυτό τον τρόπο να... πιέσω ώστε κάποια στιγμή να μπορέσω να παίξω για την Ελλάδα»



«Αν φύγει κάποιος τώρα...»



Η διοίκηση έχει αφήσει ανοιχτό... παράθυρο για αποχώρηση ποδοσφαιριστή της, ακόμα και μέχρι την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου. Με κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμφωνεί ο «Λεό» ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να... γκρεμίσει ότι «χτίστηκε» με κόπο σε Αυστρία και Αυστραλία. Παράλληλα, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Νάτσο Σκόκο, τις ικανότητές του και τόνισε ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να «δέσει» τον Αργεντινό για πολλά χρόνια.



-Νάτσο Σκόκο. Τι έχεις μάθει από αυτόν τον ποδοσφαιριστή;



«Από τον Σκόκο προσπαθώ να μάθω αυτό που δεν έκανα πέρσι. Τις ατομικές ενέργειες. Κάτι που έκανα με τον Λεβαδειακό, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω πέρσι στην ΑΕΚ. Ήταν η πρώτη χρονιά, είχα το άγχος, δεν είχα την εμπιστοσύνη στα πόδια μου. Πλέον προσπαθώ να τα αποβάλλω όλα αυτά. Όμως πριν κάνω εγώ την ατομική ενέργεια θα πρέπει να κοιτάξω και κάποιον συμπαίκτη μου μήπως είναι αυτός σε καλύτερη θέση, για να την κάνει εκείνος».



-Πιστεύεις ότι η ΑΕΚ πρέπει να επενδύσει πάνω του; Πρέπει να κάνει τα πάντα για να μείνει ο Σκόκο στην ΑΕΚ;



«Νομίζω ότι ο Σκόκο δεν χρειάζεται να δείξει τίποτα άλλο. Αυτά τα δύο χρόνια που είναι στην ΑΕΚ, έχει αποδείξει ποιος είναι. Είναι ένας παίκτης που μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει, βλέπω πως παίζει και το στυλ του. Μοιάζει λίγο το στυλ του με το δικό μου, αλλά είναι πιο απελευθερωμένος, παίζει χωρίς άγχος και αυτό είναι το καλό. Αν η ΑΕΚ κρατήσει τον Σκόκο, θα έχει να κερδίσει πάρα πολλά στο μέλλον. Δεν πρέπει να φύγει ο Νάτσο».



-Η προετοιμασία φτάνει στο τέλος και ο προπονητής έχει δείξει ότι καταλήγει σε έναν κορμό. Θα είναι «πρόβλημα» αν υπάρχει κάποια αποχώρηση τώρα, όπως συνέβη πέρσι;



«Σίγουρα ο προπονητής έχει μία ενδεκάδα στο μυαλό του που μόνο αυτός ξέρει. Αν φύγει παίκτης την τελευταία στιγμή η ΑΕΚ ο προπονητής θα έχει μεγάλο πρόβλημα, ακόμα και αν αντικατασταθεί αυτός που θα φύγει. Θα πρέπει να δουλέψει πάλι από την αρχή. Μέχρι να μπορέσει να βάλει τον νέο παίκτη στην ομάδα, να του εξηγήσει τι ζητάει και πώς να παίξει με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Όπως έγινε πέρσι με τον Κυργιάκο που έφυγε τελευταία στιγμή και ήταν ένας ηγέτης σε όλα. Παίκτες ήρθαν, αλλά η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε να βοηθηθεί και το πλήρωσε».



-Η ΑΕΚ σε λίγο καιρό μπαίνει στο νέο προπονητικό της κέντρο. Πιστεύεις ότι αυτό αλλάζει επίπεδο στην ομάδα; Το συζητάτε μεταξύ σας οι παίκτες;



«Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι. Θα έχουμε ένα καλύτερο γήπεδο για να δουλέψουμε. Όπως είχαμε στην Αυστρία. Που δίνεις την μπάλα με την μία και πάει εκεί που θέλεις. Είναι εντελώς διαφορετικό να δουλεύεις στους Θρακομακεδόνες, που η μπάλα δεν θα έφτανε ποτέ στον συμπαίκτη σου. Όμως μέχρι τότε, εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα γήπεδα που έχουμε και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».



«Ήρθε η ώρα για... πορεία»



Στο άκουσμα της Νταντί Γιουνάιτεντ, ως αντιπάλου της ΑΕΚ στα πλέι οφ του Europa League, ο Λεονάρντο τόνισε ότι η φιλική αναμέτρηση με την Ρέιντζερς, στο τουρνουά της Αυστραλίας, μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους ποδοσφαιριστές να... διαβάσουν τους Σκωτσέζους και τον τρόπο παιχνιδιού τους. Παράλληλα, όπως ξεκαθάρισε, η είσοδος στους ομίλους θα είναι ο πρώτος στόχος της ομάδας που με προσπάθεια και λίγο τύχη, έχει όλα τα φόντα να προχωρήσει και να κάνει και πάλι μία καλή πορεία στην Ευρώπη, που τόσο της έχει λείψει τα τελευταία χρόνια

Related Posts :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

«ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΦΥΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΩΡΑ»

Στις 6 Αυγούστου του 2009 ο Λεονάρντο περνούσε την πόρτα των γραφείων της ΠΑΕ για να υπογράψει το πενταετές συμβόλαιο που του προσέφερε η ΑΕΚ. Έναν χρόνο αργότερα, ο Βραζιλιάνος άσος άνοιγε την πόρτα του σπιτιού του,και μας τονίζει  «ελπίζω σήμερα να είναι μία νέα αρχή για τον Λεονάρντο με την φανέλα της ΑΕΚ». Κοντά του πάντα η σύζυγος του, Καμίλα και η 11 μηνών κόρη του, Νικολέτι (πάντα με την κιτρινόμαυρη φανέλα του μπαμπά), που βαφτίστηκε στην πατρίδα του, κατά την περίοδο των διακοπών που ο Λεονάρντο ταξίδεψε στην Βραζιλία. Μία νέα οικογένεια, όπως είναι και για τον ίδιο η φετινή ΑΕΚ. Κάτι που δεν δίσταζε να το αναφέρει συνέχεια στα λεγόμενά του και που συνεχώς τονίζουν όλοι από την αρχή της σεζόν.




Έναν χρόνο λοιπόν μετά την μεταγραφή στην αγαπημένη του ομάδα, θέλει να κρατήσει κάποιες -λίγες- καλές στιγμές, όπως αυτές που του χάρισαν οι Ενωσίτες οπαδοί και να αποβάλλει μία σεζόν που ήταν καταστροφική για την ΑΕΚ. Όσο για το... φέτος, είναι πολύ αισιόδοξος. «Αν είμαστε μια οικογένεια, δεμένοι και μέσα στο γήπεδο βοηθάει ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχει ομάδα που θα μπορεί να μας κερδίσει». Βασιζόμενος στην δουλειά και στις συνθήκες που επικρατούν φέτος στο στρατόπεδο του δικεφάλου. Συνθήκες που φρόντισαν να αλλάξουν, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, λόγω της παρουσίας των Λυμπερόπουλου, Δέλλα στα αποδυτήρια, αλλά και στην συνεχή παρουσία της διοίκησης, δίπλα στην ομάδα.



Ο Λεονάρντο όμως δεν είχε πρόβλημα να πάρει θέση και σε θέματα που ίσως θα μπορούσε να... παραβλέψει. Όπως αυτό του Νάτσο Σκόκο. Ο Λεό μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον συμπαίκτη του και ξεκαθάρισε πως η ΑΕΚ θα πρέπει να επενδύσει πάνω του. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψή του, πως αν τώρα υπάρξει αποχώρηση πρωτοκλασάτου παίκτη, υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί όλο το... οικοδόμημα που δημιουργήθηκε στην προετοιμασία, ενώ δεν δίστασε να ανεβάσει και άλλο τον πήχη των προσδοκιών για την φετινή σεζόν, λέγοντας: «Σίγουρα είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι ήρθε η ώρα της ΑΕΚ για μία καλή πορεία στην Ευρώπη». Όσο για τον ίδιο και την σαφή βελτίωση που έχει δείξει στα μέχρι τώρα φιλικά, φρόντισε να πει: «Δεν θέλω να λέω λόγια, αλλά να δουλεύω και να δίνω χαρά στον κόσμο και μακάρι μαζί με όλους να δώσω έναν τίτλο στην ομάδα, που ο κόσμος περιμένει 16 χρόνια», κάνοντας όμως ειδική αναφορά στην βοήθεια που του έχει δώσει μέχρι στιγμής ο Νίκος Λυμπερόπουλος.



-Η προετοιμασία έχει πάει καλά μέχρι στιγμής. Η ομάδα έχει δουλέψει σκληρά, παρουσιάζεται συνέχεια βελτιωμένη στα φιλικά.



«Πιστεύω ότι έχουμε δουλέψει πολύ καλά στην Αυστρία, που ήταν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Προσωπικά ήταν η πρώτη μου προετοιμασία με την ΑΕΚ, προσπάθησα να δουλέψω σκληρά, αλλά γενικά πιστεύω ότι έχει αλλάξει πολύ φέτος η ΑΕΚ. Το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό, όπως όλοι λένε και όπως δείχνουμε και μέσα στο γήπεδο».



-Θεωρείς λοιπόν ότι το σημαντικότερο στοιχείο που έπρεπε να αλλάξει η ΑΕΚ φέτος, ήταν το κλίμα και όχι το κομμάτι... τακτική που δεν είχε πέρσι;



«Για μένα, το οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια βοηθάει πάρα πολύ και μέσα στο γήπεδο. Μιλάμε πλέον πιο ελεύθερα μεταξύ μας. Για παράδειγμα ο Λυμπερόπουλος μας μιλάει συνέχεια μέσα στο γήπεδο. Δεν είναι υπερόπτης να μην δέχεται κουβέντα από εμάς τους μικρότερους. Και αυτό βοηθάει πάρα πολύ. Δίνει συνέχεια συμβουλές. Πέρσι μιλάγαμε μέσα στο γήπεδο, αλλά δεν καταλαβαινόμασταν μάλλον. Φέτος όμως είμαστε πιο δεμένοι όλοι μεταξύ μας, δουλεύουμε πιο σκληρά. Το καλλιεργήσαμε στην Αυστρία που ήμασταν 15 μέρες και αυτό μας βγήκε και στην Αυστραλία που είμαστε και στα τρία παιχνίδια πολύ καλοί».



-Στα παιχνίδια της Αυστραλίας, η ΑΕΚ έδειξε τρομερή βελτίωση στο κομμάτι της τακτικής και στην πειθαρχία μέσα στο γήπεδο



«Είναι αυτό που είπα και πριν, πλέον... μιλάμε μέσα στο γήπεδο. Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Δίνουμε ο καθένας οδηγίες μέσα στο γήπεδο, για το που θα πρέπει να κλίνει ο κάθε παίκτης, πότε να γυρίσουμε, να δώσουμε βοήθειες στους μέσους, που πέρσι δεν τις είχαν. Αυτό δηλαδή που δουλεύουμε καθημερινά με τον προπονητή, μας βγαίνει και μέσα στο γήπεδο».



-Που πιστεύεις ότι χρειάζεται ακόμα βελτίωση η ομάδα; Τι σας έχει πει ο προπονητής σας;



«Ο προπονητής μας έχει πει ότι η προετοιμασία δεν έχει ακόμα τελειώσει και θα πρέπει να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά. Όχι επειδή παίξαμε καλά στα φιλικά της Αυστραλίας, φτάσαμε και εκεί που θέλουμε. Συνέχεια μας λέει ότι πρέπει να βελτιωθούμε και άλλο. Για μας το κριτήριο θα είναι τα πρώτα επίσημα παιχνίδια, απέναντι στην Νταντί, εκεί όπου θα δείξουμε τις πραγματικές δυνατότητές μας. Έχουμε όμως 12-13 μέρες ακόμα να δουλέψουμε και είμαι σίγουρος ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη τότε».



-Πέρσι η ΑΕΚ είχε ένα δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή του πρωταθλήματος. Κάποια ανάποδα αποτελέσματα την έβγαλαν νωρίς εκτός πρωταθλήματος. Φέτος έχει θεωρητικά ένα πιο βατό πρόγραμμα.



«Δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι. Οι τρεις από τις πέντε ομάδες που παίζουμε στην αρχή, είναι οι ομάδες που ανέβηκαν, έχουν ενισχυθεί και θα θέλουν από την αρχή να πάρουν περισσότερους βαθμούς για να σωθούν. Έχω παίξει στον Λεβαδειακό και γνωρίζω πως είναι τα πράγματα. Εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα παιχνίδια. Και για τις μικρές, αλλά και για τις μεγάλες ομάδες».



-Πιστεύεις ότι μία καλή αρχή θα είναι δώσει άλλη ώθηση για την συνέχεια;



«Η αρχή θα πρέπει να γίνει από τα παιχνίδια της Ευρώπης. Πιστεύω ότι μία είσοδος στους ομίλους θα μας βοηθήσει πολύ και θα μπούμε και διαφορετικά στο πρωτάθλημα».



«Δεν φοβόμαστε κανέναν»



Κατηγορηματικός στο ότι η ΑΕΚ δεν έχει να φοβηθεί κανέναν, εφόσον διατηρηθεί το καλό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα, ήταν ο Λεονάρντο, ο οποίος τονίζει πως ότι μεταγραφές και αν έκαναν οι αντίπαλοι, η Ένωση έχει την ποιότητα να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Για μία ακόμα φορά έγινε αναφορά στο οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια και ξεκαθάρισε ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται αποκλειστικά στην παρουσία του Νίκου Λυμπερόπουλου και του Τραϊανού Δέλλα, οι οποίο όμως είναι ηγέτες και μέσα στο γήπεδο.



-Τι πιστεύεις ότι έφταιξε πέρσι και η ομάδα έμεινε τόσο νωρίς εκτός στόχων;



«Εμείς μπαίναμε στο γήπεδο για να κερδίσουμε. Τα αποτελέσματα δεν ήρθαν και κάπως μας επηρέασε. Υπήρχαν και κάποια διαιτητικά λάθη που δεν είναι δικαιολογία, αλλά έγιναν... Δεν θεωρώ ότι υπήρξε αδιαφορία από κάποιους παίκτες. Πιστεύω όμως ότι όχι μόνο εμείς οι ποδοσφαιριστές, αλλά όλοι στην ΑΕΚ θα πρέπει να ξεχάσουμε την περσινή χρονιά. Από πέρσι καλό είναι να κρατήσουμε μόνο την πρόκρισή μας στους ομίλους και κάποια καλά παιχνίδια στα play off, αν και για μία ομάδα σαν την ΑΕΚ και τον κόσμο της, αυτά δεν είναι επιτυχία».



-Φέτος υπάρχει αλλαγή κλίματος στα αποδυτήρια, κάτι που το παραδέχονται πλέον ανοιχτά όλοι. Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή;



«Οι δύο μεταγραφές του Δέλλα και του Λυμπερόπουλου ήταν πολύ σημαντικές για να αλλάξει το κλίμα και τώρα με την παρουσία των Γεωργέα, Καφέ, αλλά και των έμπειρων Μαϊστόροβιτς, Σάχα, σίγουρα έχει αλλάξει. Είμαστε πιο δεμένοι. Βλέπεις τους ξένους να κάνουν πλάκα με τους Έλληνες, που δεν γινόταν πέρσι και είναι πολύ ωραία».



-Η λέξη πρωτάθλημα ακούγεται όλο και πιο έντονα. Από τον πρόεδρο και τον προπονητή, μέχρι και τους παίκτες. Η ΑΕΚ μπαίνει πιο δυνατή από πέρσι;



«Για την ΑΕΚ δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από το πρωτάθλημα και τους τίτλους. Είναι μία μεγάλη ομάδα και μόνο αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό της. Είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη ιστορία στην Ελλάδα και δυστυχώς τόσα χρόνια είναι χωρίς πρωτάθλημα».



-Έχει το υλικό για να πάρει το πρωτάθλημα, έχοντας πάντα στο μυαλό μας και τους άλλους αντιπάλους και τις μεταγραφές που έκαναν;



«Οι μεταγραφές των άλλων δεν μας φοβίζουν πουθενά. Αρκεί εμείς να συνεχίσουμε έτσι όπως ξεκινήσαμε. Αν είμαστε μια οικογένεια, δεμένοι και μέσα στο γήπεδο βοηθάει ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχει ομάδα που θα μπορεί να μας κερδίσει».



-Η ΑΕΚ φέτος έφερε τον Ντιόπ. Μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην Ελλάδα. Από όσο τον έχεις ζήσει, πιστεύεις ότι μπορεί να ανεβάσει επίπεδο όλη την ομάδα και μάλιστα σε μία θέση που πέρσι «πονούσε»;



«Ο Ντιόπ δεν ήταν από την πρώτη μέρα στην ομάδα και ακόμα δεν έχει μπει απολύτως στο κλίμα. Όμως, είναι ένας έμπειρος παίκτης και είναι σίγουρο ότι θα μας βοηθήσει. Σίγουρα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τον Ντιόπ. Η εμπειρία του από την συμμετοχή του σε ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου, η παρουσία του σε Μουντιάλ, είναι βέβαιο ότι θα μας δώσει το κάτι παραπάνω. Ήδη έχει δείξει μέσα από τις προπονήσεις ότι είναι ένας μεγάλος παίκτης, παίζει πολύ γρήγορα με την μπάλα και δείχνει ότι είναι πολύ καλός».



-Ο Λυμπερόπουλος και ο Δέλλας δεν είναι όμως μόνο για τα... αποδυτήρια. Ήδη έχουν δείξει ότι η παρουσία τους αλλάζει την εικόνα της ομάδας



«Είναι πολύτιμη η βοήθειά τους. Έχουν καταφέρει να αλλάξουν το κλίμα, όχι μόνο στα αποδυτήρια, αλλά και μέσα στο γήπεδο. Είναι δύο έμπειροι ποδοσφαιριστές που ξέρουν τι σημαίνει ΑΕΚ και βοηθάνε παντού».



-Πόσο έχει βοηθήσει εσένα προσωπικά ο Λυμπερόπουλος;



Όταν είχα έρθει για πρώτη φορά στην ΑΕΚ, ο Λυμπερόπουλος ήταν εδώ και αμέσως με θυμήθηκε και με πλησίασε. Είναι ένας πολύ καλός παίκτης, μου αρέσει πολύ το παιχνίδι του, ξέρει να κρατήσει την μπάλα, πότε να την δώσει, ξέρει να παίξει με μία. Τα έχει όλα. Είναι ένας παίκτης που θα τον δεις να γυρνάει πίσω και να βοηθάει αμυντικά, όπως έκανε στην Αυστραλία και εμένα προσωπικά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ για να ανέβω φέτος. Μου λέει τι πρέπει να κάνω μέσα στο γήπεδο και με βοηθάει συνέχεια, όπως κάνουν και ο Δέλλας με τον Καφέ. Για μένα αυτό είναι πολύ καλό γιατί είμαι μικρός και αρχίζω να αποκτάω ψυχολογία, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έχω παίξει μία χρονιά στην ΑΕΚ και πλέον καταλαβαίνω περισσότερα πράγματα. Δυστυχώς για μένα δεν ήταν η πρώτη χρονιά που ήθελα, αλλά σιγά σιγά με την προετοιμασία που έκανα, με την σκληρή δουλειά, με την βοήθεια του προπονητή και με τους συμπαίκτες μου, βελτιώνομαι και θα συνεχίσω να βελτιώνομαι.



«Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αλλαγή του Μπάγεβιτς»



Το οικογενειακό κλίμα που όλοι επικαλούνται από την αρχή της χρονιάς, ξεκινάει από την διοίκηση και έχει αντίκτυπο και στους ποδοσφαιριστές. Ο Σταύρος Αδαμίδης είναι δίπλα στους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο, κάτι που «δένει» ακόμα περισσότερο την ομάδα, ενώ αλλάζει και την ψυχολογία του Μπάγεβιτς. Μάλιστα, αυτή την... αλλαγή του προπονητή, φαίνεται να την αντιλαμβάνονται οι «κιτρινόμαυροι», με τον Λεονάρντο να κάνει λόγο για «άλλον Μπάγεβιτς»



-Η διοίκηση δείχνει να είναι πιο κοντά φέτος. Πόσο σας βοηθάει αυτό;



«Είναι πολύ καλό να είναι κοντά μας. Αυτό δείχνει ακόμα περισσότερο το πόσο δεμένοι είμαστε. Ήταν δίπλα μας στην Αυστρία, στην Αυστραλία. Ο πρόεδρος είναι κοντά μας συνέχεια και σίγουρα είναι μία επιπλέον βοήθεια για μας ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας, γιατί έτσι δείχνουμε μία πραγματική οικογένεια».



-Ο ρόλος του Βασίλη Δημητριάδη στα αποδυτήρια, πόσο σας έχει βοηθήσει;



«Ο Δημητριάδης έχει συνεργαστεί με τον προπονητή και ξέρει τι είναι αυτό που θέλει ο κ. Μπάγεβιτς. Έχει ζήσει πολλά με την ΑΕΚ σαν παίκτης, ξέρει πολλά πράγματα και όταν είναι να μας βοηθήσει στα αποδυτήρια, το κάνει. Είναι ένας άνθρωπος που μας έχει προσφέρει πολλά μέχρι στιγμής».



-Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δείχνει πολύ αλλαγμένος σε σχέση με πέρσι. Την αντιλαμβάνεστε εσείς αυτή την αλλαγή;



«Για μένα είναι η δεύτερη χρονιά που θα δουλέψω με τον κ. Μπάγεβιτς και πραγματικά φαίνεται αυτή η αλλαγή μέχρι στιγμής. Είναι πιο κοντά στους παίκτες. Κάνουμε πλάκα και δείχνει αλλαγμένος. Είναι σοβαρός όταν πρέπει να δουλέψουμε και γελάμε όταν κρίνει εκείνος ότι είναι ώρα να χαλαρώσουμε. Τον αισθανόμαστε πιο κοντά φέτος. Σίγουρα για μένα είναι ο προπονητής που με έχει βοηθήσει πιο πολύ, εκείνος εισηγήθηκε την μεταγραφή μου στην ΑΕΚ. Το μόνο που μπορώ να κάνω εγώ, είναι να συνεχίσω την προσπάθεια, να δείξω το πρόσωπο που είχα στην Αυστραλία και ακόμα καλύτερο και να τον δικαιώσω».



«Στόχος τα πρωταθλήματα»



Εκτός όμως από τον Νίκο Λυμπερόπουλο και τις πολύτιμες συμβουλές που έχει πάρει από τον αρχηγό της ΑΕΚ, ο Λεονάρντο ξεκαθάρισε ότι η σκληρή δουλειά που έκανε στην προετοιμασία, τον κάνει να είναι πιο σίγουρο με τον εαυτό του, τονίζοντας ότι μπορεί πλέον να επωμιστεί το... βάρος του βασικού. Παράλληλα, προσπαθεί να βελτιώσει τις «αδυναμίες» του, τις οποίες και αποκάλυψε, μίλησε για τον προσωπικό του στόχο με την ΑΕΚ, που είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και το όνειρό του, να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος.



-Πέρσι, στις 6 Αυγούστου, υπέγραφες στην ΑΕΚ. Έναν χρόνο μετά τι κρατάς και τι θες να αφήσεις πίσω;



«Οι λίγες καλές στιγμές που είχαμε σαν ομάδα, κάποια καλά παιχνίδια που έκανα και βέβαια ο κόσμος, που δημιουργεί μία καταπληκτική ατμόσφαιρα και ευτυχώς θα μπορώ να την ζω και φέτος. Όπως είπες και εσύ, σήμερα κλείνω έναν χρόνο στην ομάδα, είμαι πολύ χαρούμενος που αγωνίζομαι για την ΑΕΚ και ελπίζω σήμερα να είναι μία νέα αρχή για τον Λεονάρντο με την φανέλα της ΑΕΚ. Αυτή που πραγματικά πρέπει να είναι. Αφήνω πίσω τα άσχημα αποτελέσματα που στεναχώρησαν τον κόσμο, που όπου παίζαμε ήταν δίπλα μας, το κακό πρωτάθλημα που κάναμε και μείναμε εκτός πολύ νωρίς, κάτι που δεν είναι καλό για μία ομάδα όπως η ΑΕΚ. Πιστεύω όμως ότι αν συνεχίσουμε έτσι φέτος, θα δώσουμε χαρά στον κόσμο και θα ξεχάσουμε τα περσινά».



-Φέτος δείχνεις πιο έτοιμος, πιο δυνατός, χωρίς άγχος. Πόσο σημαντικό ήταν τελικά για σένα το κομμάτι της προετοιμασίας, που πέρσι δεν κατάφερες να κάνεις;



«Η προετοιμασία είναι το Α-Ω σε έναν παίκτη. Τον αφήνει να παίξει 90 λεπτά χωρίς πρόβλημα και όχι σαν εμένα που πέρσι στο 65' κοιτούσα τον πάγκο και ζήταγα αλλαγή επειδή είχα κράμπα. Για αυτό και στο παιχνίδι με την Ρέιντζερς ήμουν πολύ χαρούμενος, γιατί όταν μου ζητήθηκε να βγω αλλαγή και είδα το χρονόμετρο που έδειχνε 89' εγώ καταλάβαινα ότι είχα πολύ ακόμα να δώσω. Αυτό δείχνει ότι φέτος είμαι πιο έτοιμος για να βοηθήσω την ομάδα».



-Ο Μπάγεβιτς μέχρι στιγμής δείχνει να σε υπολογίζει στους βασικούς. Εσύ νιώθεις έτοιμος για αυτό;



«Εγώ από την πλευρά μου έχω δουλέψει πολύ σκληρά από την πρώτη μέρα. Και στην Αυστρία και μετά στην Αυστραλία έδειξα σε όλα τα φιλικά ότι είμαι καλά. Είναι καλό να τελειώνει ένα παιχνίδι και οι συμπαίκτες σου να σου λένε ένα μπράβο για την εμφάνιση που έκανες, όπως έγινε στο παιχνίδι με την Ρέιντζερς. Το ίδιο έκανε και ο κ. Δημητριάδης. Εγώ προσπαθώ συνεχώς να ανεβαίνω και να δείχνω στον προπονητή ότι είμαι έτοιμος».



-Που πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βελτίωση; Τι είναι αυτό που πρέπει να δουλέψεις περισσότερο;



«Πρέπει να δουλέψω στο μαρκάρισμα. Είναι κάτι που προσπαθώ να βελτιώσω και στην Αυστραλία το είχα συνέχεια στο μυαλό μου. Να γυρνάω πίσω, να κλίνω προς το κέντρο, όπως μου ζητάει ο προπονητής, να βοηθάω τους μέσους».



-Ποια είναι η υπόσχεση σου προς τον κόσμο;



«Ξέρω ότι οι δυνατότητες μου, μου επιτρέπουν να προσφέρω πολλά πράγματα. Έχω πλέον την εμπιστοσύνη του προπονητή. Ο Θεός μου δίνει δύναμη και με βοηθάει συνέχεια. Έχω την οικογένεια μου δίπλα μου, που όταν γυρνάς από ένα παιχνίδι ή μία προπόνηση, είναι κοντά μου και είναι πολύ σημαντικό αυτό. Σίγουρα έχω πολλά πράγματα που με βοηθάνε, αλλά θα πρέπει να συνεχίσω την δουλειά. Δεν θέλω να λέω λόγια, αλλά να δουλεύω και να δίνω χαρά στον κόσμο και μακάρι μαζί με όλους να δώσω έναν τίτλο στην ομάδα, που ο κόσμος περιμένει 16 χρόνια».



-Αυτός είναι και ο προσωπικός σου στόχος με την ΑΕΚ;



«Ναι, σίγουρα. Είμαι πέντε χρόνια στην Ελλάδα και έχω δει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να παίρνει πρωτάθλημα. Και λέω γιατί να μην πάρω και εγώ με την ΑΕΚ».



-Στο παρελθόν είχες πει κάποια στιγμή ότι θέλεις να αγωνιστείς στην Εθνική Ελλάδος. Θέλεις ακόμα;



«Όχι μόνο το θέλω, θα το παλέψω κιόλας. Σίγουρα θα ήθελα να παίξω για την Ελλάδα. Είναι μία χώρα που έμαθα να αγαπάω όπως και την Βραζιλία. Γιατί όχι να μην παίξω και στην Εθνική; Και προχθές για να καταλάβεις έκανα πλάκα με τους συμπαίκτες μου ότι με κάλεσε ο Σάντος (γέλια). Θέλω πάρα πολύ. Όμως αυτό δεν εξαρτάται από μένα. Εγώ θα πρέπει να συνεχίσω την δουλειά και με αυτό τον τρόπο να... πιέσω ώστε κάποια στιγμή να μπορέσω να παίξω για την Ελλάδα»



«Αν φύγει κάποιος τώρα...»



Η διοίκηση έχει αφήσει ανοιχτό... παράθυρο για αποχώρηση ποδοσφαιριστή της, ακόμα και μέχρι την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου. Με κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμφωνεί ο «Λεό» ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να... γκρεμίσει ότι «χτίστηκε» με κόπο σε Αυστρία και Αυστραλία. Παράλληλα, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Νάτσο Σκόκο, τις ικανότητές του και τόνισε ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να «δέσει» τον Αργεντινό για πολλά χρόνια.



-Νάτσο Σκόκο. Τι έχεις μάθει από αυτόν τον ποδοσφαιριστή;



«Από τον Σκόκο προσπαθώ να μάθω αυτό που δεν έκανα πέρσι. Τις ατομικές ενέργειες. Κάτι που έκανα με τον Λεβαδειακό, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω πέρσι στην ΑΕΚ. Ήταν η πρώτη χρονιά, είχα το άγχος, δεν είχα την εμπιστοσύνη στα πόδια μου. Πλέον προσπαθώ να τα αποβάλλω όλα αυτά. Όμως πριν κάνω εγώ την ατομική ενέργεια θα πρέπει να κοιτάξω και κάποιον συμπαίκτη μου μήπως είναι αυτός σε καλύτερη θέση, για να την κάνει εκείνος».



-Πιστεύεις ότι η ΑΕΚ πρέπει να επενδύσει πάνω του; Πρέπει να κάνει τα πάντα για να μείνει ο Σκόκο στην ΑΕΚ;



«Νομίζω ότι ο Σκόκο δεν χρειάζεται να δείξει τίποτα άλλο. Αυτά τα δύο χρόνια που είναι στην ΑΕΚ, έχει αποδείξει ποιος είναι. Είναι ένας παίκτης που μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει, βλέπω πως παίζει και το στυλ του. Μοιάζει λίγο το στυλ του με το δικό μου, αλλά είναι πιο απελευθερωμένος, παίζει χωρίς άγχος και αυτό είναι το καλό. Αν η ΑΕΚ κρατήσει τον Σκόκο, θα έχει να κερδίσει πάρα πολλά στο μέλλον. Δεν πρέπει να φύγει ο Νάτσο».



-Η προετοιμασία φτάνει στο τέλος και ο προπονητής έχει δείξει ότι καταλήγει σε έναν κορμό. Θα είναι «πρόβλημα» αν υπάρχει κάποια αποχώρηση τώρα, όπως συνέβη πέρσι;



«Σίγουρα ο προπονητής έχει μία ενδεκάδα στο μυαλό του που μόνο αυτός ξέρει. Αν φύγει παίκτης την τελευταία στιγμή η ΑΕΚ ο προπονητής θα έχει μεγάλο πρόβλημα, ακόμα και αν αντικατασταθεί αυτός που θα φύγει. Θα πρέπει να δουλέψει πάλι από την αρχή. Μέχρι να μπορέσει να βάλει τον νέο παίκτη στην ομάδα, να του εξηγήσει τι ζητάει και πώς να παίξει με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Όπως έγινε πέρσι με τον Κυργιάκο που έφυγε τελευταία στιγμή και ήταν ένας ηγέτης σε όλα. Παίκτες ήρθαν, αλλά η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε να βοηθηθεί και το πλήρωσε».



-Η ΑΕΚ σε λίγο καιρό μπαίνει στο νέο προπονητικό της κέντρο. Πιστεύεις ότι αυτό αλλάζει επίπεδο στην ομάδα; Το συζητάτε μεταξύ σας οι παίκτες;



«Είναι κάτι που το θέλουμε όλοι. Θα έχουμε ένα καλύτερο γήπεδο για να δουλέψουμε. Όπως είχαμε στην Αυστρία. Που δίνεις την μπάλα με την μία και πάει εκεί που θέλεις. Είναι εντελώς διαφορετικό να δουλεύεις στους Θρακομακεδόνες, που η μπάλα δεν θα έφτανε ποτέ στον συμπαίκτη σου. Όμως μέχρι τότε, εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα γήπεδα που έχουμε και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».



«Ήρθε η ώρα για... πορεία»



Στο άκουσμα της Νταντί Γιουνάιτεντ, ως αντιπάλου της ΑΕΚ στα πλέι οφ του Europa League, ο Λεονάρντο τόνισε ότι η φιλική αναμέτρηση με την Ρέιντζερς, στο τουρνουά της Αυστραλίας, μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους ποδοσφαιριστές να... διαβάσουν τους Σκωτσέζους και τον τρόπο παιχνιδιού τους. Παράλληλα, όπως ξεκαθάρισε, η είσοδος στους ομίλους θα είναι ο πρώτος στόχος της ομάδας που με προσπάθεια και λίγο τύχη, έχει όλα τα φόντα να προχωρήσει και να κάνει και πάλι μία καλή πορεία στην Ευρώπη, που τόσο της έχει λείψει τα τελευταία χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου